woensdag 1 juni 2016

Moeten we 'blank' uit onze woordenschat schrappen?

De taalgenootschap Onze Taal is klaar om het woord blank te vervangen door het woord 'wit'. In een online peiling vroeg de genootschap of dat de mensen klaar waren om blank te vervangen als we het over een huidskleur hebben. 

We merken dit elk jaar opnieuw als we het hebben over sinterklaas en zwarte piet. Nu blijkt dat 'blank' ook ter discussie is gekomen. Een artikel in de cultureel tijdschrift De Gids vindt dat elk woord beladen is. Blank zou blijkbaar komen van de koloniale verleden, dit betekent zuiver en was dus superieur aan het zwarte ras.

 

In De Standaard noemt Ludo Permentier heel de situatie bizar."Het woord 'blank' dook voor het eerst op in 1287, toen nog geen sprake was van kolonisatie". Ook onder blanken vallen vele kleurenvariaties.

Vlaamse scholen verbieden Turks en Marokkaans.

Tachtig procent van de kinderen die als moedertaal Arabisch of Turks praten op school krijgen daarvoor een sanctie. Sommige onderzoekers vinden deze keuze niet goed. 

Er uit onderzoek gebleken dat meer scholen pleiten voor thuistaal op school. Dat staat ook in de Standaard. 

Ongeveer zesenzestig procent van de kinderen die een andere moedertaal hebben als Nederlands, mogen dit niet gebruiken op de speelplaats en vooral niet in de les. Bij mensen met een Turkse of Marokkaanse origine is dit gestegen met meer dan tachtig procent.

Volgens de onderzoekers hebben het Arabisch, Turks en Berbers al een slechte reputatie op school. De kinderen die deze talen praten gaan zich daardoor gekleineerd voelen. Er moet volgens hen meer plaats gemaakt worden voor de thuistaal van die leerlingen op school. Dit blijkt uit de antwoorden van hun enquĂȘtes van verschillende leerlingen, directrices,..


Streelmeisje of tentsletje?

In 2010 wouden ze achterhalen welk woord het leukst of origineelst was. Ze zijn nagegaan welke woorden  in aanmerking kwamen.

Het woord 'streelmeisje' wordt beschreven als het meisje dat bv. in een tv-programma over de te winnen prijzen streelt.
'Tentslentje' betekent dan weer de meisjes die op festivalweides seksueel contact hebben met verschillende mannen in hun tentje.
Deze woorden kwamen in aanmerking in het jaar 2010 voor "woord van het jaar".

Ook deze leuke woorden maakten kans op de titel, zoals verduidelijker, preformateur, ontdoper,priester,...

In de categorie van 'lifestyle' kon je kiezen tussen de woorden cougar en glamping. 




Foute woordkeuzes die u dom doen lijken.

Voor dat je het beseft is het al gebeurd. Je bent een praatje aan het maken met iemand, waarbij je soms woorden gebruikt met een andere betekenis dan wat je in gedachten had. Het is zonde dat we de Nederlandse taal niet zo goed kennen als we dachten.

In 2008 was dat op een bepaald moment in Frankrijk toch niet zo banaal. Een kamer van inbeschuldigingstelling in Parijs liet destijds een 48-jarige serieverkrachter per ongeluk vrij, omdat de kamer in het arrest over de verdere aanhouding twee werkwoorden door elkaar gehaald had. Confirmer (bevestigen), werd verward met infirmer (verbreken). De man ging vrijuit en toenmalig president Nicolas Sarkozy was razend.


Bij het schrijven van dit artikel ging ik op zoek naar de meest voorkomende fouten. 
Hieronder een paar voorbeelden: 

Gekend of bekend
Gekend is het voltooid deelwoord van kennen en bekend is een adjectief.

Fysiek of fysisch
Fysisch is in verband met natuurkunde of fysica, fysiek betekend lichamelijk.

Ovulatie of ovatie
Ovulatie is een eisprong en een staande ovatie is geklap van handen en wat gejuich.